Για μία ακόμη φορά, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και τους όρους δόμησης που έχει τεθεί σε διαβούλευση, το κράτος προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα δημιουργώντας μία σύνθετη γραφειοκρατική δομή, δηλαδή, τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστεί η αυθαιρεσία.

Πραγματικά είναι αδιανόητο μετά από εφτά χρόνια κρίσης η κυβέρνηση να επιμένει στην παλαιοκομματική λογική της «διαχείρισης» των εκκρεμοτήτων των πολιτών. Με στόχο να γεμίσει τα ταμεία της και να εξαγοράσει διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Ως ΤΕΕ λέμε δυνατά ναι στη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές (ιδιοκτησιακά, καθεστώς προστασίας, αρχαιολογικά, δασικά, όροι δόμησης κ.α.) αναγκαίος για διαφανείς, γρήγορες και αδιαμφισβήτητες επενδυτικές συναλλαγές και τις αδειοδοτήσεις. Λέμε ναι στο θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου, με όλες τις αναγκαίες καταγραφές. Στην ηλεκτρονική έκδοση των αδειών που επίσης το ΤΕΕ είναι έτοιμο να εφαρμόσει και το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία, καταπολεμά τη διαφθορά, χωρίς κανένα κόστος. Και το σημαντικότερο: δεν δημιουργεί έναν νέο φαύλο κύκλο αυθαίρετων κατασκευών που θα θέτει ξανά σε ομηρία τους πολίτες!
Ως ΤΕΕ λέμε δυνατά όχι σε ένα νέο χαράτσι, στην εισπρακτική λογική που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει μέλλον. Γιατί βάζει τον πολίτη απέναντι. Οι μηχανικοί δε θα μεταβληθούν σε στρατό κατοχής στα χέρια της κυβέρνησης. 
Το κόστος που αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων θα μπορούσε να καλυφθεί από μέρος των φόρων ιδιοκτησίας που καταβάλλουν ήδη οι πολίτες, και όχι ως πρόσθετη επιβάρυνση. Είναι στο χέρι της πολιτείας να πάρει αυτή την απόφαση!

Ως ΤΕΕ λέμε δυνατά ναι σε μία νέα, ενιαία, απλή, συνολική και τελική λύση και ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τη δόμηση και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που δεν πρέπει να κατεδαφιστούν. Χωρίς «παράθυρα» και… ημιυπαίθριους.

Οι μηχανικοί θέλουμε καθαρούς όρους για να χτίζουμε το μέλλον, όχι για να εκδίδουμε πιστοποιητικά νομιμοποίησης του παρελθόντος. Θέλουμε να είμαστε συνεργάτες του πολίτη στη δημιουργία της περιουσίας του, όχι μέρος της ταλαιπωρίας του από το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η όποια νέα παρέμβαση οφείλει να λαμβάνει υπόψιν την υψηλή καταπόνηση του κοινού από σωρεία αποσπασματικών παρεμβάσεων του πρόσφατου παρελθόντος Η λύση θα πρέπει να είναι οριστική. Με σχέση κόστους- οφέλους υπέρ του πολίτη. Με σεβασμό στους ανθρώπους που επένδυσαν στην οικιστική ανάπτυξη της χώρας.

Ως χώρα έχουμε τα μέσα. Έχουμε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Η προστασία του περιβάλλοντος και η εξέλιξη του οικιστικού ιστού επιβάλλει πράγματι παρεμβάσεις. Η ανάγκη υπάρχει. Για να αποτυπωθεί η σημερινή μορφή των πόλεων και η περιουσία του κάθε πολίτη. Αλλά με θετικό πρόσημο. Όχι ως τιμωρία. 

Ως ΤΕΕ έχουμε τις προτάσεις για να διορθωθούν τα λάθη. Έχουμε τη θέληση να συζητήσουμε τη λύση. Αρκεί το κράτος να δείξει διάθεση διαλόγου και ουσιαστικής συμμετοχής σε αυτόν, ώστε κάποτε να σταματήσουμε να συζητάμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έργα για το μέλλον.

http://www.protothema.gr/

Leave a comment