Το υπουργείο Εργασίας αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τέτοια μέτρα για τις εισφορές των επαγγελματιών περισσότερο εμποδίζουν, παρά ευνοούν την υγιή επιχειρηματικότητα και εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr οι νέες προθέσεις του Υπουργείου για το Ασφαλιστικό θέλουν για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ ετησίως να υπολογίζεται στο 9πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 5.274 ευρώ ( 1.054,8 ευρώ εισφορά) και για εισοδήματα από 55.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ να προκύπτει ως αποτέλεσμα του 8πλάσιου του κατώτατου μισθού δηλαδή 4.688 ευρώ (937,6 ευρώ εισφορά).

Έτσι επέρχονται αλλαγές για την επιλογή της υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, με βάση το εισόδημα, που στο νυν σχέδιο νόμου προσδιορίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού και ανέρχεται δηλαδή στα 5860 ευρώ.

Εάν ίσχυε ως έχει η διάταξη του Ασφαλιστικού για την επιβολή εισφοράς 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δηλώνουν το παραπάνω μηνιαίο καθαρό εισόδημα, θα καλούνται να καταβάλλουν 1.172 ευρώ, ως εισφορά.

Παράλληλα προτείνεται να υπάρξει μία κατώτατη κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, το οποίο θα κυμαίνεται στα επίπεδα της κατηγορίας που ισχύει σήμερα για τους αγρότες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το εισόδημα αυτό θα ανέρχεται στα 468 ευρώ το μήνα, δηλαδή οι εισφορές που θα αναλογούν σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν τα 93 ευρώ. Συγκεκριμένα πρόθεση είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους επαγγελματίες δεν έχουν περισσότερα από 5 έτη επαγγελματικής δραστηριότητας.

Τις παραπάνω αλλαγές αναμένεται να επεξεργαστούν σήμερα, σε συνάντηση που θα έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης. Για αύριο εξάλλου, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η κοινή επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει την εισφοροδοτική ικανότητα των ανεξάρτητα απασχολούμενων και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κλάδων που θίγονται (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), αλλά και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Leave a comment