Η μείωση εισφορών που επικοινωνεί η κυβέρνηση είναι λογιστικό τρικ, τόνισε σε παρέμβασή του στο ΘΕΜΑ FM ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Μήλης και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό απαιτεί τολμηρές λύσεις και όχι επικοινωνιακή διαχείριση.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες «κλείνουμε τρία χρόνια από την παρουσίαση του νόμου Κατρούγκαλου, για τον οποίο αντιδράσαμε έντονα και ο οποίος επιβάρυνε τους μηχανικούς με υπέρογκες και αδιανόητες ασφαλιστικές εισφορές, εναντίον των οποίων το ΤΕΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουμε την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου».

Τόνισε ότι «οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης και το σχετικό σχέδιο νόμου μειώνουν πράγματι το ποσοστό εισφορών για την ασφάλιση κύριας σύνταξης από 20% σε 13,33%. Μπορεί αυτό να αποτελεί ένα πρώτο βήμα αλλά οι μηχανικοί γνωρίζουν ότι από 1/1/2019 θα αρχίσει να υπάρχει η εισφορά για την επικούριση, δηλαδή για το επικουρικό και το εφάπαξ, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια, με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν εισπράττονταν.

Να πω κάτι χαρακτηριστικό: κάθε μήνα, από 1/1/2019, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα χρεώνεται μηνιαίως 64 ευρώ για τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού και εφάπαξ εκάστοτε μηνός του 2019, και θα χρεώνεται επιπλέον 64 ευρώ αναδρομικά για επικουρικό και εφάπαξ των δύο τελευταίων ετών. Άρα πρακτικά έχουμε 130 ευρώ αύξηση εισφορών για τους μηχανικούς από 1/1/2019.

Δεύτερον, το ποσοστό 13,33% αφορά, όπως λέει ο νόμος, το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα στο οποίο όμως μέσα περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή δεν εκπίπτουν του εισοδήματος.

Με απλά λόγια, αν εγώ καταβάλλω 500 ευρώ το μήνα ή 6000 ευρώ το χρόνο σε ασφαλιστικές εισφορές αυτές δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, δηλαδή η ελληνική πολιτεία βάζει εισφορές στις εισφορές, φόρο στον φόρο. Αρχικά ο νόμος Κατρούγκαλου εξαιρούσε τις ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ με μετέπειται τροπολογία της κυβένρησης δεν εξαιρούνται πλέον. Αφού κάνουν αλλαγές, γιατί δεν επαναφέρουν την εξαίρεση των εισφορών από το εισόδημα; « αναρωτήθηκε.

Τόνισε συμπερασματικά ότι από 1/1/2019 μπαίνουν στις εισφορές και άλλοι κλάδοι οπότε η μείωση είναι μόνο λογιστική, και πρόσθεσε: «Πότε είχε δίκιο η κυβέρνηση; Με τον νόμο Κατρούγκαλου και τις εισφορές ασφάλισης στο 20% ή τώρα με τις εισφορές στο 13,33%. Αν τότε είχε δίκιο, τότε αυτό που γίνεται σήμερα είναι λάθος. Αν αντίθετα αυτό που νομοθετεί σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση, τότε γιατί δεν μας άκουγαν τα τελευταία τρία χρόνια; Γιατί έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια και να επιβαρυνθούν όλοι και να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές; Γιατί έπρεπε να βεβαιωθούν ως χρέη εισφορές με 20% και μετά να έρθουμε να τις μειώσουμε, ως δώρο – άδωρο;»

ΟΙ Νίκος Μήλης τόνισε ότι «όλα αυτά είναι σημαντικά αλλά επιμέρους. Τι δείχνουν όμως; Δεν ξέρω αν είναι προεκλογική παροχή, αλλά σίγουρα έχουν λογιστικά τρικ. Και δεν αντιμετωπίζουν το ασφαλιστικό στην ολότητά του. Σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί σε ποσοστό άνω του 80% έχουν ασφαλιστικές οφειλές προηγούμενων ετών και δεν μπορούν σε διαγωνισμούς μελετών ή δημοπρασίες έργων. Τι λέει ο νέος νόμος για τις παλαιές οφειλές; Τίποτε. Και μάλιστα την ώρα που οποιαδήποτε οφειλή, από 50 ευρώ και πάνω, μεταφέρεται για είσπραξη στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατασχέσεις και μπλοκάρισμα λογαριασμών. Υπήρχε όριο 5000 ευρώ οφειλών για να γίνουν κατασχέσεις αλλά έχουμε καταγγελίες μηχανικών οι οποίοι πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές τους και έχουν παλαιές οφειλές κάτω των 5000 ευρώ βλέπουν μπλοκαρισμένους τους λογαριασμούς τους. Έχουμε προσφύγει και για αυτό». Και ακόμη αναρωτήθηκε: «Βγάζουν σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα ηλεκτρονικά όσοι έχουν πληρώσει; Όχι, είναι η απάντηση. Θα πρέπει να πηγαίνουν από τη μία υπηρεσία του ΕΦΚΑ στην άλλη διότι δεν επικοινωνούν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να περιμένουν με ένα χαρτάκι προτεραιότητες πολλές ώρες την ημέρα. Εμείς έχουμε κάνει πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις και στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τόσο για το συνολικό θέμα του ασφαλιστικού αλλά και για επιμέρους ρυθμίσεις».

Ακόμη ο Α Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, εκδόθηκε το προηγούμενο διάστημα υπουργική απόφαση που επιτρέπει στους μηχανικούς να λάβουν επίδομα ανεργίας. Αν όμως κάποιος διαβάσει τις προϋποθέσεις της υπουργικής απόφασης θα διαπιστώσει ότι σχεδόν κανένας δεν μπορεί να ενταχθεί στους δικαιούχους επιδόματος. Μήπως λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση προκρίθηκε η επικοινωνία από την αποτελεσματικότητα; Θέλουμε διάλογο με την Πολιτεία αλλά έχουμε χορτάσει από επικοινωνία, χρειαζόμαστε αποτελέσματα.»

Ο Νίκος Μήλης κατέληξε ότι «πέρα από λογιστικές αλχημείες και ασφαλιστικά ποσοστά, πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν δεν υπάρχουν δουλειές, οι Έλληνες επιστήμονες θα μεταναστεύουν και το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα έχει εισφορές. Και αν η Πολιτεία δεν παρέμβει συντεταγμένα για το δημογραφικό και δεν δώσει κίνητρα για την αναστροφή της τάσης, οποιεσδήποτε ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα είναι μια τρύπα στο νερό».

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα: