Τη στιγμή που η οικονομική δραστηριότητα όλων των κλάδων που απασχολούνται οι Έλληνες μηχανικοί βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, με τα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησής τους να αυξάνονται διαρκώς, η κυβέρνηση προβαίνει σε μια ακόμα ενέργεια εξόντωσης του κλάδου, οδηγώντας ταυτόχρονα το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ σε οικονομική κατάρρευση και υποθηκεύοντας το άμεσο μέλλον του.

 

Στο Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Σάββατο 10/10/2015 και άνευ ουσιαστικής διαβούλευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανατρέποντας για άλλη μια φορά τον ίδιο της τον (προεκλογικό) εαυτό καταργεί τη ρύθμιση ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελ. επαγγελματίες μηχανικούς. Μια ρύθμιση που η ίδια ψήφισε τεκμηριώνοντάς τη ως αναγκαία λόγω «της αύξησης της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας των ασφαλισμένων» όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4331/15.

Πρόκειται για διάταξη ντροπής με την οποία η Κυβέρνηση παίρνει πίσω ευνοϊκές για ασφαλισμένους και οφειλέτες, δικές της ρυθμίσεις, κατόπιν εντολής της τρόικας (νυν κουαρτέτου). Ρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία, πριν λίγο χρονικό διάστημα.

Η επιλογή της κατάργησης της ρύθμισης δε μπορεί να τεκμηριωθεί με κανένα ορθολογικό τρόπο δεδομένης της αποτελεσματικότητας της που – αν και ως προσωρινό μέτρο – οδήγησε σε ένα μόνο εξάμηνο σε εντυπωσιακή αύξηση τόσο της εισπραξιμότητας όσο και του αριθμού των ασφαλισμένων που καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, φέρνοντας επιπλέον έσοδα 9,2 εκ. ευρώ στο Ταμείο.

Σύμφωνα με απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία  σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015 – σε ένα ιδιαίτερα υφεσιακό περιβάλλον- η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13.8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

 Κι όμως η κυβέρνηση επιλέγει άκριτα να καταργήσει τη ρύθμιση οδηγώντας τους Μηχανικούς και όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ σε απόγνωση, καταδικάζοντας παράλληλα το Ταμείο σε οικονομική κατάρρευση όχι μόνο οδηγώντας την εισπραξιμότητα σε ποσοστά κάτω του 50% αλλά ταυτόχρονα μεταβάλλοντας επί τα χείρω τη σχέση συνταξιούχων –  ασφαλισμένων του ταμείου δεδομένων των συνεχιζόμενων μαζικών διαγραφών των μελών του αλλά και της μεγάλης αύξησης του ποσοστού αποφοίτων των πολυτεχνικών σχολών που δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις παράλογα αυξημένες εισφορές.

Στο ίδιο Νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί επίσης τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών πλήθους ασφαλισμένων σε ηλικία συνταξιοδότησης εγκλωβίζοντάς τους σε συσσωρευμένες οφειλές που πλέον δε μπορούν να ρυθμιστούν, επιφέροντας πλήγμα όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στο Ταμείο καθώς η ρύθμιση διευκόλυνε σημαντικά την είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών.  

Ως κερασάκι στην τούρτα, το Νομοσχέδιο προβλέπει την αναδρομική ισχύ της κατάργησης των ρυθμίσεων, μια επιλογή ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα θίγοντας θεμελιώδη δικαιώματα των ασφαλισμένων που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρείχε ο Ν. 4331/15.

Η ρύθμιση είναι πλήρως αντισυνταγματική καθώς έχει αναδρομική ισχύ από 2/7/2015 οπότε και ψηφίστηκε η προηγούμενη διάταξη και καταλαμβάνει και όσους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής σε κατώτερη  ασφαλιστική κλάση και έχουν ήδη υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου 4331/15. Η αντισυνταγματικότητα της διάταξης προκύπτει επίσης λόγω του ότι παραβιάζεται καταφανώς η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγει περιουσιακού χαρακτήρα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και την αρχή της προηγούμενης αρχής εμπιστοσύνης του διοικούμενου στο Κράτος, που έσπευσαν και επέτυχαν ήδη την υπαγωγή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση. Δεσμευόμαστε να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες έναντι αυτής της αντισυνταγματικότητας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο να επανεξετάσουν άμεσα τις περιεχόμενες διατάξεις του Νομοσχεδίου, όχι ικανοποιώντας ένα «συντεχνιακό αίτημα» των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά αποκαθιστώντας μια σειρά αδικιών που τεκμηριώνονται τόσο από τα στατιστικά στοιχεία του Ταμείου και των ασφαλισμένων του όσο και από τα οικονομικά αποτελέσματα της εφαρμογής των καταργούμενων διατάξεων για το εξάμηνο που ήταν σε ισχύ.

Τους καλούμε όχι απλά να μην καταργήσουν τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις αλλά αντίθετα να επεκτείνουν την (αρχικά διετούς διάρκειας) ισχύ τους, παρέχοντας την ευκαιρία στο Ταμείο να ορθοποδήσει οικονομικά, παρά τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων του από την κυβέρνηση (αλήθεια, τι γίνεται με την επιστροφή τους??), και στους ασφαλισμένους συναδέλφους τη δυνατότητα να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ήδη δυσβάστακτες υποχρεώσεις τους.

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μηχανικούς που είναι βουλευτές και τους δηλώνουμε:

Τυχόν ψήφιση των συγκεκριμένων άρθρων, σας καθιστά υπεύθυνους για την εξόντωση του κλάδου των Μηχανικών και ταυτόχρονα για την διάλυση του Ταμείου μας.

 

11/10/2015

Leave a comment