Διακήρυξη ΔΗ.ΣΥ.Μ.

Διακήρυξη ΔΗ.ΣΥ.Μ.

Οι εκλογές του ΤΕΕ διεξάγονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και τον επιστημονικό κόσμο της.  H Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ) επαναπροσδιορίζει τις θέσεις της ενισχυμένη με νέες δυνάμεις και σύγχρονο όραμα.

Το 2013 ξεκινήσαμε μια πορεία συνεργασίας με στόχο την κοινή αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και διαπιστωμένων παθογενειών και παράλληλα τη διατύπωση μιας νέας πρότασης σχετικά με το ρόλο του ΤΕΕ έναντι της Πολιτείας, της Κοινωνίας και του Έλληνα μηχανικού. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν και άλλα τόσα έμειναν ίδια. Άνθρωποι με τους οποίους συμπορευτήκαμε επέλεξαν προσωπικές στρατηγικές, ενώ άλλοι ήρθαν στους κόλπους της ΔΗΣΥΜ εκτιμώντας την συνεπή στάση μας να αντιμετωπίζουμε κάθε ζήτημα με άξονα το κοινό συμφέρον, υπό ένα καινοτόμο και ρεαλιστικό πρίσμα, σταθερά απαρνούμενοι ακρότητες και πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των Ελλήνων μηχανικών. Η ΔΗΣΥΜ γεννήθηκε χάρη στη συμπόρευση ιστορικών αλλά και νέων δυνάμεων του ΤΕΕ και στη συνάντησή τους με πλήθος συναδέλφων με φρέσκες ιδέες και οράματα που επιθυμούν ανοικτές πόρτες για να ασχοληθούν με τα κοινά των μηχανικών, πιστεύοντας στην συμμετοχική δημοκρατία.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μετά από τρία μνημόνια και παράλληλα με την έμπρακτη απομυθοποίηση της «επαναστατικής» αντιμνημονιακής ρητορικής, ο κλάδος των μηχανικών είναι πιθανότατα αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την κρίση. Εν τούτοις, ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, μειώσεις εισφορών και θέσεις εργασίας είναι άνευ αντικρίσματος την ώρα αυτή. Ως ΔΗΣΥΜ πιστεύουμε ότι σήμερα το ΤΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει στροφή προς την ουσιαστική και αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών του και να εντείνει την καθημερινή έμπρακτη υποστήριξη τους. Οι προτάσεις μας εδράζονται στην εφαρμογή ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στην αξιοκρατία, επενδύοντας στην ποιότητα σε όλο στο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων του Έλληνα μηχανικού.

Οι επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ αποτελούν ορόσημο τόσο για το Επιμελητήριο και το ρόλο που έχει απωλέσει ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, όσο και για τη ΔΗΣΥΜ. Θέτουμε ως προτεραιότητα την πραγματική αλλαγή στο ΤΕΕ στην κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, της αξιοκρατικής λειτουργίας του και παράλληλα της ανασυγκρότησης των δομών του υιοθετώντας σύγχρονες τάσεις ψηφιακής πολιτικής και νέους τρόπων διοίκησης και συμμετοχικής λήψης αποφάσεων. Η ΔΗΣΥΜ με την παρούσα διακήρυξη και τις θέσεις της επιχειρεί να αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο κινείται η μέχρι σήμερα δράση του Επιμελητηρίου. Με την ανανεωτική μας πρόταση επιδιώκουμε την αναβίωση του ΤΕΕ ως πυλώνα στήριξης του τεχνικού κόσμου, του επιστημονικού δυναμικού και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχη για την ανάδειξη του Επιμελητηρίου σε φορέα γνώσης, καινοτομίας και επιστημονικότητας, ακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο στην οργανωτική δομή, όσο και στις επιστημονικές δράσεις.

Σήμερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών βάζει πλώρη για τη δημιουργία ενός νέου ΤΕΕ το οποίο θα:

  • συμβάλλει στον εξορθολογισμό διαδικασιών και στην ανάπτυξη ενός πραγματικά αναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου που θα κυριαρχεί η αξιοκρατία, η αποτελεσματικότητα, η επιστημονικότητα και θα προάγει την συμμετοχή όλων των μελών του,
  • θέτει σε προτεραιότητα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των επαγγελματικών προοπτικών και της συνεχούς επιμόρφωσης του Έλληνα μηχανικού,
  • αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως ένα εκ των κρισιμότερων ζητημάτων για τον Έλληνα μηχανικό και όχι ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Με αιχμή την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, τη σύνδεσή της με την απασχόληση και την εφαρμογή ενός δίκαιου ανταποδοτικού μοντέλου ενάντια στη στείρα αναδιανεμητική φιλοσοφία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων,
  • απαιτεί τη διασφάλιση της μεγάλης επένδυσης των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής, μέσω διεπιστημονικής τεχνοκρατικής και αποτελεσματικής στελέχωσης της Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αντλεί πόρους μέσα από αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες και σύγχρονη λειτουργία χωρίς να απαιτούνται συνεχείς αυξήσεις του επενδεδυμένου κεφαλαίου.
  • αναδιοργανώσει τις δομές του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας μέσα από την συμμετοχή όλων των μελών του και προχωρώντας σε διεθνείς συνεργασίες διευρύνοντας τις επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των μελών του, συγκρατώντας τη φυγή νέων μηχανικών προς το εξωτερικό.

Όσοι συμπορευόμαστε με το όχημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, ώστε το όραμα του αναγεννημένου ΤΕΕ να γίνει πραγματικότητα.

Ήρθε η ώρα η χώρα να οδηγηθεί σε νέα πορεία… ήρθε η ώρα το ΤΕΕ να μπει σε νέα τροχιά.

Και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για το αύριο, τη μάχη της προοπτικής για τους μηχανικούς!

Παρατάξεις που συμμετέχουν στην ΔΗ.ΣΥ.Μ

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΑΣΚ ΔΜ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ