Οι μηχανικοί αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις στιγμές, τις νέες συνθήκες που βιώνει τόσο η πατρίδα μας όσο και οι υπόλοιπες χώρες, τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας. Οι αλλαγές που έρχονται σε όλα τα επίπεδα ίσως να είναι πρωτόγνωρες. Οι παράμετροι στην άσκηση του επαγγέλματος που επηρεάζονται είναι πάρα πολλοί.

Με βαθύ το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε διακριτή μεταχείριση της πολιτείας προς τους μηχανικούς, αλλά ίση αντιμετώπιση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των κοινωνικών ομάδων. Αντιμετώπιση που θα προκύπτει μέσα από αντικειμενικά κριτήρια.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός να αντιμετωπίζονται οι μηχανικοί υποτιμητικά με βάση τα πρώτα οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Καλούμε την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της και να αναγνωρίσει το αρχικό της σφάλμα.

Δεν χωράνε ημίμετρα και ερασιτεχνικοί χειρισμοί από μεριάς των υπουργείων.

Ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων της κάθε κοινωνικής ομάδας μεταβάλλεται με την πάροδο των χρόνων. Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω θα δούμε πρωτεργάτες κίβδηλων επαναστάσεων, να θολώνουν τη σκέψη και τη λογική μιας ολόκληρης κοινωνίας με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και έπειτα την πλήρη εγκατάλειψη του τεχνικού κόσμου και την χαρακτηριστική αδυναμία να λύσουν στοιχειώδη προβλήματα ή να χαράξουν έναν αναπτυξιακό δρόμο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής, μένοντας προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες και θεωρητικές αναζητήσεις προηγούμενων δεκαετιών.

Η διαχειριστική ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είναι όμως το μέτρο σύγκρισης ή ο πήχης για τους σημερινούς κυβερνώντες.

Ως τεχνικός κόσμος πρέπει πάντοτε να βάζουμε τον πήχη ψηλά.

Νέοι τρόποι άσκησης του επαγγέλματος έρχονται στο προσκήνιο, όπως η άμεση χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών σε πολύ ευρύτερο πεδίο της καθημερινότητας, η ψηφιακή υπογραφή, η εξ αποστάσεως άσκηση του επαγγέλματος, ενδεχόμενες αλλαγές των επαγγελματικών δικαιωμάτων και άλλα πολλά που ίσως ακόμη δεν έχουμε καν προβλέψει.

Κατανοούμε απολύτως ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η υγεία και η προστασία των συνανθρώπων μας, αλλά ταυτόχρονα και ο σχεδιασμός της επανεκκίνησης για την επόμενη ημέρα.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα έναν επανασχεδιασμό.

Ήδη πολλοί κλάδοι των μηχανικών καταγράφουν τις επιπτώσεις που έρχονται στο επάγγελμα και προτείνουν λύσεις. Πρέπει να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας την επόμενη μέρα.

Θέτουμε ως άμεσο στόχο τη διαρκή καταγραφή των θεμάτων που θα εμφανίζονται μέσω της δημιουργίας ενός καθημερινού παρατηρητηρίου για την καταγραφή των προβλημάτων και των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανά κλάδο και με υποκατηγορίες.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, η πολυπλοκότητα της κατάστασης απαιτεί ωριμότητα και συνεισφορά από όλους.

http://www.protothema.gr/