Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω της έξαρσης του 2ου κύματος της πανδημίας, που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα και ευρύτερα την Ευρώπη. Ήδη έχουν εξαγγελθεί περιοριστικά μέτρα σε πολλούς Νομούς της χώρας, ενώ, δυστυχώς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευρυνθούν τα μέτρα σε περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας και, σε πολλές περιοχές, να αυστηροποιηθούν περαιτέρω.

Πέραν του τεράστιου υγειονομικού προβλήματος, είμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμα χτύπημα στην οικονομία. Ο ιδιωτικός τομέας και ειδικότερα το ελεύθερο επάγγελμα δέχεται για ακόμα μία φορά την τελευταία δεκαετία ένα βαρύτατο πλήγμα και ταυτόχρονα ο μέσος πολίτης καλείται να ιεραρχήσει διαφορετικά τις προτεραιότητές του, δεδομένης της κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Μηχανικοί καλούνται να διεκπεραιώνουν υποθέσεις περνώντας από συμπληγάδες. Οι Πολεοδομίες στη χώρα λειτουργούν με ραντεβού (όπως και το σύνολο σχεδόν του Δημόσιου Τομέα), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις (έως και 3 μηνών σε πολλές Πολεοδομίες) στην παραλαβή αντιγράφων σχεδίων, ενώ η ψηφιοποίηση του αρχείου των αδειών τις ΥΔΟΜ καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη. Επιπλέον, η απαιτούμενη αυτοψία από Μηχανικό, για την έκδοση ΠΕΑ ή για την Τακτοποίηση Αυθαιρεσιών, καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη λόγω κρουσμάτων ανά περιοχή ή λόγω απαγόρευσης μετακίνησης εκτός Νομού. Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες έχουν αναγκαστικά παγώσει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με το επάγγελμά μας, τόσο για υγειονομικούς (περιορισμός επαφών) όσο και για οικονομικούς λόγους.

Το επάγγελμά μας δυστυχώς δεν μπορεί να ενταχθεί στην τηλεργασία, αλλά ταυτόχρονα η παράταση προθεσμιών, που σχετίζονται με τον κλάδο των Μηχανικών, ήταν για διάστημα λιγότερο από το χρόνο που κράτησε το lockdown!

Δεδομένου ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, καλούμε άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στα εξής:

  • Παράταση υποβολής αιτήσεων του προγράμματος Εξοικονομώ στους Νομούς και στις αντίστοιχες Περιφέρειες με περιοριστικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν ίσοι όροι για την άντληση των επιδοτήσεων και να πραγματοποιηθεί με ομαλές συνθήκες η διαδικασία από τους συναδέλφους
  • Κατάργηση της αύξησης των προστίμων των Αυθαιρέτων έως το τέλος του 2021, ώστε να δοθεί η διευκόλυνση αλλά και το κίνητρο στους Ιδιοκτήτες να προβούν σε τακτοποίηση και να κινηθεί η αγορά
  • Νομοθετική Ρύθμιση για την Τακτοποίηση Αυθαιρέτων Κατηγορίας 5, ώστε να καταστεί εφικτή η υπαγωγή τους στο Νόμο και να μην μπλοκαριστεί η αξιοποίηση των ακινήτων
  • Υλοποίηση της πρότασής μας για Ψηφιοποίηση του Αρχείου των Πολεοδομιών

 

Καλούμε την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τον κόσμο των Μηχανικών έγκαιρα και να προβεί σε κινήσεις που θα τονώσουν το επάγγελμα και θα επιχειρήσουν να ομαλοποιήσουν τις συνθήκες εργασίας μας.