Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) Μιχάλης Καλογιαννάκης άσκησε παρέμβαση στην Επιτροπή της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με σχετική δημοσιοποίηση από το ΠΣΔΑΤΜ και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Βουλής, η παρέμβαση του προέδρου του ΠΣΔΑΤΜ έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω το εξής, στην Ευρώπη, όπως ακούστηκε πριν και στον αναπτυγμένο κόσμο, υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής και αυτό είναι το κτηματολόγιο. Στην Ευρώπη είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε ακόμα. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Είναι ένα καινούργιο γεφύρι της Άρτας, που κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, το 100% των τοπογράφων εκεί απασχολούνται στο κτηματολόγιο και είναι καθαρά τεχνικό κομμάτι.

Βέβαια, εμείς αυτό που λέμε είναι ότι το κτηματολόγιο έχει διπλό χαρακτήρα, προφανώς είναι και νομικό και τεχνικό χωρικό και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε από τους συλλόγους οι οποίοι υποστήριξαν αυτό που πάει να γίνει με τους δικηγόρους. Γιατί; Δεν μπορεί ένα κράτος που έχει επενδύσει σε κάποιο στελεχιακό δυναμικό, στους επιστήμονες, να τους απαξιώνει με αυτό το οποίο. Αυτή τη στιγμή από τους 63 δικηγόρους θα μείνουν 12 και αν είναι οι ίδιοι, το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο έργο, γιατί απασχολούνται πάρα πολύ πάνω στο έργο με την τεχνογνωσία που έχουν.

Τώρα, παρόλα αυτά γίνεται και άλλη μια αδικία, στο άρθρο 16. Οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων και των υποκαταστημάτων είναι μόνο νομικοί, όταν ένα έργο είναι και χωρικό όπως είπα ή τεχνικό και νομικό.

Σημαντικό σε αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι γίνεται ένα ξεκαθάρισμα σε όσον αφορά την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και την ασφάλεια της. Βάζει μια τάξη.

Το πρόβλημα που βλέπουμε εμείς είναι ότι γίνεται άλλος ένας πειραματισμός με τον φορέα που συντάσσει το κτηματολόγιο. Φοβόμαστε αυτή τη στιγμή που θα τρέχουν συγχρόνως 140 συμβάσεις και για κτηματογράφηση και για δασικούς χάρτες θα κολλήσει γιατί δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα η μετατροπή μιας Α.Ε. δημόσιου χαρακτήρα σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αυτό φοβόμαστε, ότι θα φέρει μεγάλες καθυστερήσεις και προτείνουμε ό,τι αφορά τη σύνταξη του κτηματολογίου, να παραταθεί και να ισχύσει μετά από δύο η τρία χρόνια, ώστε να μην υπάρξει αυτός ο κίνδυνος.

Ο κίνδυνος αυτός σημαίνει καθυστέρηση στο έργο ακόμα παραπάνω, που ήδη ο στόχος ο επόμενος είναι το 2022 και σημαίνει, ότι όλοι οι μελετητές, δικηγόροι, μηχανικοί, εργαζόμενοι στους αναδόχους, θα καθυστερήσουν να πληρωθούν. Συνεπώς, σημαίνει και καθυστέρηση του έργου και μείωση της ποιότητας του.

Καλούμε το Υπουργείο λοιπόν, την Κυβέρνηση, να σταματήσει αυτό το πειραματισμό, να συνεχίσει την μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή το 2022 να έχουμε κτηματολόγιο, ώστε το επόμενο στάδιο που θα πρέπει να προετοιμάσει το Υπουργείο, να είναι η γεωχωρική σε εισαγωγικά διαύγεια. Δηλαδή, όποια πράξη της διοίκησης αφορά το χώρο, για να έχει ισχύ να πρέπει να ανεβαίνει σε μια γεωχωρική βάση του δημοσίου. Μια πράξη εφαρμογής, η οποία καθορίζει, αλλάζει τις ιδιοκτησίες, ώστε να μπορεί να ανέβει κι αυτή σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο μόνο από κει θα έχει ισχύ. Σας ευχαριστώ πολύ».

Leave a comment