Αθήνα, 03 Φεβρουαρίου 2017

Τα τελευταία χρόνια ζούμε την πιο βίαιη υποβάθμιση της ζωής μας, του επαγγέλματος μας, του ίδιου του Φορέα μας

Ζήσαμε μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, η οικονομική κρίση να μετασχηματίζεται σε υποβάθμιση των θεσμών της χώρας μας, σε μηδενισμό του κοινωνικού διαλόγου, σε συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και παραοικονομίας.

Ζήσαμε ως κλάδος τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και της θεσμικής κατάπτωσης:

 • τα ιδιωτικά έργα έφτασαν σε μηδενική δραστηριότητα
 • η ανεργία ξεπέρασε κάθε όριο
 • οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία σπρώχνουν κάθε μέρα χιλιάδες πολίτες καθώς και συναδέλφους μας στο περιθώριο, την απόγνωση, την ξενιτιά, στην έξοδο από το επάγγελμα
 • οι μηνιαίες αλλαγές της πολεοδομικής και τεχνικής (παρεμπιπτόντως και φορολογικής) νομοθεσίας έχουν δημιουργήσει συνθήκες χάους και αδιαφάνειας, τελματώνοντας και τα λίγα ιδιωτικά έργα που υπάρχουν
 • το ασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο αντί να στέκεται αρωγός στα προβλήματα των ασφαλισμένων λειτουργεί ως τιμωρός σε όσους έχουν πραγματικές ανάγκες και προβλήματα. Αρκεί να δούμε τα στοιχεία με άνω του 50% των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι κατασχέσεις και η προσωποκράτηση για ασφαλιστικές εισφορές είναι προ των πυλών
 • η πλήρης παράκαμψη του κοινωνικού διαλόγου μετά από την εποχή του προσχηματικού διαλόγου δια της δήθεν διαβούλευσης

Οφείλουμε να μην ενδώσουμε σε πιέσεις και να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας , προσωπική και θεσμική.

Οφείλουμε, επίσης, ιδιαίτερα σήμερα, να παράγουμε θέσεις και προτάσεις των πραγματικών και αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα.

Οφείλουμε να παλέψουμε για τη διάσωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των συλλογικών εκφράσεων των Μηχανικών και να αναβαθμίσουμε τον θεσμικό Ρόλο του ΤΕΕ.

Οφείλουμε να μην κλείσουμε τα μάτια στις χθεσινές στρεβλώσεις, να μην ανεχθούμε τις σημερινές δογματικές αγκυλώσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες, που υπάρχουν.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας.

Στο άμεσο μέλλον, το ΤΕΕ και ο Κλάδος έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα που θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, το επάγγελμα του Μηχανικού, το ΤΕΕ, τον ασφαλιστικό μας Φορέα.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε:

 1. Την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ, το ΚΕΑΟ και τις αυξήσεις
 2. Την απαξίωση της δημόσιας διοίκησης
 3. Την παντελή έλλειψη κοινωνικής προστασίας εργασιακού πλαισίου και μηχανισμών στήριξης των Διπλωματούχων Μηχανικών

Τα παραπάνω είναι λίγα από όσα έχουν παραγραμματισθεί, για αυτό και σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ενός ΤΕΕ που θα συνεχίσει, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, ως ακηδεμόνευτος επιστημονικός κοινωνικός Φορέας που υπηρετεί τη χώρα, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ευημερίας, το δημόσιο συμφέρον, τον πολίτη, τα Μέλη του, τον επαναπροσδιορισμό του κώδικα αξιών και την επανάκτηση του κύρους και του Ρόλου των Θεσμών, ενός ΤΕΕ που δεν θα μετατραπεί σε ενεργούμενο είτε κυβερνητικών υπαλλήλων και κυβερνητικών συνδικαλιστών είτε όσων θέλουν και επιχειρούν να το μετατρέψουν σε συνδικάτο διαμαρτυρίας

Η διακήρυξη της ΔΗΣΥΜ, οι δηλωμένες αρχές μας, η προσωπική μας πορεία και στάση και οι προαναφερόμενες διαπιστώσεις μας οδηγούν στο να ανταποκριθούμε θετικά τόσο στο κάλεσμα των μηχανικών για ένα διάλογο πάνω από το τραπέζι για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ όσο και των παρατάξεων, που θέτουν μια καθαρή στάση ενάντια στις πολιτικές και στα πρόσωπα, που μας έφεραν εδώ.

Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, το προγραμματικό πλαίσιο και τη δράση για το ΤΕΕ και την συγκρότηση των οργάνων διοίκησης.

 • Με συγκεκριμένες δράσεις υλοποίησης για τη διάσωση και θεσμική θωράκιση του ΤΕΕ
 • Με συγκεκριμένους τομείς θεσμικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων
 • Με συγκεκριμένες προτάσεις για την κινηματική και κοινωνική δράση του ΤΕΕ

Αλλά και με μια άλλη λειτουργία και τρόπο διοίκησης, ώστε να υπάρχει συλλογική δράση και διοίκηση, συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τακτικός απολογισμός και ενημερωτικές δράσεις προς όλους τους Συναδέλφους και την Ελληνική Κοινωνία.

Συγκεκριμένα:

Α. Πρόταση λειτουργίας και διοίκησης

 1. Το Προεδρείο της ΔΕ θα λειτουργεί συλλογικά ως ενιαίο Όργανο και θα αποφασίζει τις εισηγήσεις προς τη ΔΕ
 2. Οι ΜΕ του ΤΕΕ θα είναι θεματικές και σε συντονισμό με την Κεντρική Αντιπροσωπεία
 3. Τα Μέλη της ΔΕ και του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας θα έχουν μονοσήμαντες αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και ευθύνες
 4. Η λειτουργία της Αντιπροσωπείας και ο κανονισμός λειτουργίας της θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να γίνει ουσιώδης και αποτελεσματική και να αξιοποιεί το σύνολο των Αντιπροσώπων
 5. Καθιερώνονται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για πολύ κρίσιμα ζητήματα του κλάδου και η διαβούλευση των εισηγήσεων της ΔΕ προς την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ
 6. Καθιερώνεται ο απολογισμός της δράσης της ΔΕ και της Αντιπροσωπείας ανά εξάμηνο, που δημοσιοποιείται
 7. Επανεξετάζονται τα θέματα των ασυμβιβάστων των Μελών των Οργάνων του ΤΕΕ σε σχέση με διακριτές κρατικές θέσεις, του πειθαρχικού πλαισίου, του χρόνου της θητείας των Οργάνων του ΤΕΕ και των δράσεων ενημέρωσης των Μηχανικών
 8. Συντάσσεται κανονισμός για τις εκπροσωπήσεις του ΤΕΕ καθώς και υποστηρικτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί

Β. Πρόταση δράσεων για τη θεσμική θωράκιση και ύπαρξη του ΤΕΕ και των συλλογικών Φορέων των Μηχανικών

Η άμεση υλοποίηση δράσεων για τη θεσμική θωράκιση  του ΤΕΕ, την οικονομική του αυτοτέλεια και την υποβοήθηση των συλλογικών Φορέων των Μηχανικών πρέπει να αποτελέσει το κύριο μέλημα των Οργάνων Διοίκησης του ΤΕΕ, σε αυτήν τη θητεία.

Μετά την κατάργηση του 2% και του 1‰ υπέρ ΤΕΕ είναι γνωστό ότι τα οικονομικά του ΤΕΕ ανέρχονται στο ¼ των προ κρίσης προϋπολογισμών.

Η νομοθέτηση της δυνατότητας του ΤΕΕ να λειτουργεί ως Υπηρεσία μια στάσης για τις τεχνικές εταιρείες, η υλοποίηση και η λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων και η τήρηση Μητρώων Τεχνικών Επαγγελμάτων αποτελεί θεσμική θωράκιση του ΤΕΕ, οικονομικά έσοδα για τις δράσεις του και την υποβοήθηση των συλλογικών Φορέων των Μηχανικών.  Οι δράσεις αυτές, για να υλοποιηθούν άμεσα απαιτούν επαγγελματική και αξιόπιστη ενασχόληση και βρίσκονται στον αντίποδα της άποψης για αύξηση των συνδρομών των Μελών του ΤΕΕ.

Η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που νομοθετήθηκαν για τη λειτουργία Φορέα Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων, Φορέα Προδιαγραφών, Τιμολογίων και παρακολούθησης των τιμών δομικών υλικών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας (το καταργημένο ΙΟΚ) και σχετικών δράσεων, θα γίνει από τα Όργανα του ΤΕΕ αναζητώντας τις μέγιστες δυνατές πλειοψηφίες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η ολοκλήρωση της υλοποίησης των εγκεκριμένων τεχνικών δελτίων και προγραμμάτων που αφορούν:

 • Αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων (βιοτεχνιών – βιομηχανιών)
 • Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (σε αναμονή τριών χρόνων της έκδοσης του ΠΔ από το ΥΠΕΚΑ)
 • Ψηφιοποίηση Μητρώου ΤΕΕ
 • Αναβάθμιση συστήματος αμοιβών διαχείρισης έργων & μελετών (προ εφαρμογής της ΥΑ για συμβατικό προϋπολογισμό έργων)
 • Υλοποίηση Τεχνικού Δελτίου για σύγχρονη τηλεκπαίδευση και τηλεδιάσκεψη
 • Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος για τις προκηρύξεις έργων και μελετών
 • Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που σε συνδυασμό με την πύλη ΕΡΜΗΣ θα παρέχει ψηφιακή υπογραφή σε όλους τους μηχανικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έχουν ήδη εγκριθεί οι πρώτες 500 ψηφιακές υπογραφές
 • Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως πύλη προώθησης ελληνικών προϊόντων και κτηρίων Μηχανικών
 • Ενιαίο λογιστικό σύστημα για το ΤΕΕ και τα περιφερειακά τμήματα

Επίσης, έχουν  συνταχθεί Τεχνικά Δελτία για τις παρακάτω δράσεις που με την έγκρισή τους πρέπει να υλοποιηθούν:

 • Ψηφιοποίηση αρχείων Πολεοδομιών
 • Ψηφιοποίηση χαρτών Πολεοδομιών
 • Καταγραφή των ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ σε όλη τη χώρα
 • Μετάφραση προτύπων και σύνταξη εθνικών προσαρτημάτων
 • Δημιουργία συστήματος πιστοποίησης και μητρώων πραγματογνωμόνων και εκτιμητών Μηχανικών
 • Μητρώο ελεγκτών περιβάλλοντος και ελεγκτών μεταποιητικών δραστηριοτήτων

Γ. Ενίσχυση του ΤΜΕΔΕ

Από το περιεχόμενο της οικ. 61662/3402/30.12.2016 Υπουργικής Απόφασης προκύπτει ότι το αρχικά μεταβιβαζόμενο τμήμα της περιουσίας του τέως ΤΣΜΕΔΕ προς το ΤΜΕΔΕ είναι αδύνατο να επαρκέσει για το σκοπό ίδρυσης του ΤΜΕΔΕ, δηλαδή την εγγυοδοσία και πιστοδοσία των μελών του. Δημιουργείται έτσι τεράστιος κίνδυνος να βρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μελετητών και εργοληπτών δημοσίων έργων σε αδυναμία κάλυψης των εγγυοδοτικών  και πιστοδοτικών αναγκών τους, με αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης επαγγέλματος.

Η περιουσία του τέως ΤΣΜΕΔΕ έχει προκύψει ουσιαστικά από τις πέραν των πάγιων εισφορές των μελετητών και εργοληπτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς οι πάγιες εισφορές κατευθύνοντο  στην καταβολή συντάξεων. Ειδικότερα η επένδυση στην Τράπεζα Αττικής έγινε με κύριο σκοπό την υποβοήθηση μελετητών και εργοληπτών και λιγότερο με σκοπό καλύτερες οικονομικές αποδόσεις.

Θεωρούμε λοιπόν επιβαλλόμενο το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του τέως ΤΣΜΕΔΕ να μεταβιβαστεί στο ΤΜΕΔΕ για την εξυπηρέτηση αυτών που δημιούργησαν αυτήν την περιουσία και κινδυνεύουν σήμερα να βρεθούν εκτός επαγγέλματος, χωρίς τη στήριξη του νέου φορέα εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας

Δ. Ίδρυση επαγγελματικού ταμείου

Θα πρέπει η νέα ΔΕ να εξετάσει και να διερευνήσει το ενδεχόμενο της ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου σε αντικατάσταση του κατηργημένου ΤΣΜΕΔΕ.  

Ε. Κινηματικές δράσεις- Θεσμικές παρεμβάσεις

Είναι γνωστές οι αρμοδιότητες και ο θεσμικός ρόλος του ΤΕΕ για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και για τους όρους που ασκείται το επάγγελμα του Μηχανικού, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της επιστημονικής εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω, το ΤΕΕ οφείλει να συνεχίσει  θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο προτάσεων, γνωμοδοτήσεων και δράσεων για τους τομείς αρμοδιότητάς του, στην προαγωγή της επιστήμης και στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Οφείλει ταυτόχρονα να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, μέσω νομικών πρωτοβουλιών και προσφυγών, αλλά κυρίως κινηματικών δράσεων για την προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους και της Δημοκρατίας.

Με ευθύνη του Προεδρείου της ΔΕ θα συγκαλείται τακτικά, μια φορά κάθε δίμηνο, διαπαραταξιακή συνεδρίαση και κάθε μήνα συνεδρίαση όλων των επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών Φορέων των Μηχανικών για κοινές δράσεις και συντονισμό των θεσμικών παρεμβάσεων, των νομικών προσφυγών και των κινηματικών δράσεων.

Στόχος η ενεργοποίηση και ενδυνάμωση όλων των Φορέων των Μηχανικών αλλά και η ενημέρωση και μαζικοποίηση της συμμετοχής των Μηχανικών στους Φορείς τους και στις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ.

Leave a comment