Οι εκλογές του ΤΕΕ διεξάγονται σε μια πρωτοφανή συγκυρία. Η οικονομική κρίση, την οποία βιώνουμε όλοι για έβδομο χρόνο, η οποία έχει πλήξει τον τεχνικό κλάδο σε τεράστιο βαθμό και η  εξελισσόμενη  προβληματική λειτουργία των θεσμών ορίζουν το πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να εκλέξουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία που θα μας εκπροσωπήσει θεσμικά για τα επόμενα τρία χρόνια. Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να μη διαπιστώσει ότι το μέλλον του κλάδου κάθε άλλο παρά ευοίωνο φαντάζει. Πέρα από τις ήδη συντελεσμένες αλλαγές, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και χρόνιες παθογένειες που στιγμάτισαν το συνδικαλιστικό χώρο.

Τα τελευταία χρόνια κυριάρχησαν στο ΤΕΕ κομματικές αντιλήψεις και καιροσκοπικά παιχνίδια, τα οποία ουδόλως σχετίζονταν με την προάσπιση του ρόλου του Επιμελητηρίου, αλλά αποσκοπούσαν σε προσωπικές φιλοδοξίες και ατομικά οφέλη. Αυτές οι λογικές και πρακτικές, πέραν του ότι υπονόμευσαν το κύρος του ΤΕΕ ως θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας, αλλά και του τεχνικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, έθεσαν σε τεράστιο – και ενδεχομένως ανεπανόρθωτο – κίνδυνο της περιουσία του Ταμείου μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα διαμορφώσουν καλύτερες προοπτικές για όλους τους μηχανικούς, τις τεχνικές εταιρείες, τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό και μελετητικό τομέα, τους νέους μηχανικούς, τις Πολυτεχνικές Σχολές, τους εργαζόμενους μηχανικούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα σημερινά αδιέξοδα, το τεχνικό επιστημονικό δυναμικό πρέπει να χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το αναπτυξιακό μοντέλο του παρελθόντος, το οποίο στηρίχτηκε σε συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Η προσκόλληση σε πρακτικές του χθες είναι αδιέξοδη.

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυεπίπεδη κρίση, όχι μόνο για την προάσπιση των συμφερόντων μας αλλά με γνώμονα την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να δημιουργήσουμε νέα αναπτυξιακά εργαλεία, συμβατά με την πραγματικότητα, αλλά και να αναζητήσουμε καινούργια επαγγελματική ύλη, με αναφορά στην Ελλάδα μετά και πέρα από τα μνημόνια.

Βασικό στοιχείο στις επιλογές μας θα πρέπει να είναι οι δεξιότητες των επαγγελματιών μηχανικών. Έχουμε επίγνωση των ικανοτήτων μας, όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και εκτός. Αυτό το πλεονέκτημα θέλουμε να αναδείξουμε, χωρίς να σταματάμε εκεί. Διαρκής στόχος πρέπει να είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιστημονικής θέσης καθενός από εμάς. Θέλουμε όχι μόνο να λέμε αλλά να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε η πρωτοπορία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Και στόχος της ηγεσίας του ΤΕΕ είναι αυτό να μπορεί να το εκφράσει και να το υλοποιήσει.

 Για εμάς το κύρος του μηχανικού αποτυπώνεται και στο κύρος του Φορέα μας. Πιστεύουμε ότι το ΤΕΕ πρέπει να είναι πρωτοποριακό, συμβάλλοντας με ολοκληρωμένες προτάσεις για την οικονομία και με πρωτοβουλίες για εξασφάλιση και ανάδειξη του σύγχρονου ρόλου του μηχανικού.

Βασικοί άξονες των δράσεων μας πρέπει να είναι:

  • ο εξορθολογισμός των διαδικασιών και της λειτουργίας του επιμελητήριου,
  • η εξωστρέφεια η ανάδειξη των δεξιοτήτων και της εμπειρίας των Ελλήνων μηχανικών, με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την απασχόλησή μας εντός ή εκτός Ελλάδας,
  • η διασύνδεση του κλάδου με ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού,
  • η γεφύρωση του κενού μεταξύ έρευνας και πράξης, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για την υλοποίηση έργων σε τομείς άμεσων δυνατοτήτων (εξοικονόμηση ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, διαχείριση απορριμμάτων),
  • ο εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών και του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης έργων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει την δυνατότητες να ανακτήσει το κύρος που θέλουμε για τον κλάδο.

Δημήτρης Μερεντίτης

Μηχανολόγος Μηχανικός

 

 

Leave a comment